انجمن فرزندان ایران بزرگ
هل تريد التفاعل مع هذه المساهمة؟ كل ما عليك هو إنشاء حساب جديد ببضع خطوات أو تسجيل الدخول للمتابعة.



 
الرئيسيةدروازهمكتبة الصورجستجوأحدث الصورثبت نامورود

 

 منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز

اذهب الى الأسفل 
نويسندهپيام
Admin
Admin
Admin


تعداد پستها : 1496
تاريخ التسجيل : 2008-11-18

منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز Empty
پستعنوان: منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز   منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز Empty4/12/2008, 14:43

منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز Head03 45 منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز Print2
منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز B03 منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز

{ مطهره عابديني - افشين دانه كار }
منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز 45-0111- مقدمه
گردشگري امروزه در رديف موفق ترين صنايع جهان محسوب مي شود، زيرا نتايج و دستاوردهاي قابل توجهي مانند کسب در آمد سرشار ارزي، توسعه روابط علمي فرهنگي، ايجاد اشتغال بصورت مستقيم و غير مستقيم و نمايش ثبات و امنيت کشور به دنبال دارد. در جهان امروز گردشگري رويکرد گسترده اي به موضوع اکوتوريسم(طبيعت گردي) دارد. انسان هاي خسته از زندگي شهري و ماشيني همواره فرصتهايي را جستجو مي کنند که به دور از هياهوي روزمره زندگي رو به طبيعت بياورند.
از آنجايي که جزاير داراي کارکرد اکولوژيکي منحصر به فردي نسبت به اکوسيستم هاي مشابه خود در خشکي ها هستند، بسته بودن اکوسيستم هاي خشکي جزاير باعث شده تا در روند تکامل سيري خاص طي شود به همين جهت تمامي سطوح اکولوژيکي آن نوعي شاخص زيستي محسوب مي شوند که بازتاب دهنده تحول و تکامل فرايند هاي اکولوژيک و سيستم هاي حيات بخش مي باشند. از طرفي قرار گرفتن در ميان دريا باعث مهيا شدن مناطقي کم عمق در سواحل آنها براي حضور بانک هاي زيستي همچون آبسنگ هاي مرجاني، بسترهاي علفي، جلبکي، محل زادآوري آبزيان ومحيط هاي پرورشي شده است که از جمله زيستگاه هاي حساس ساحلي و دريايي محسوب مي شوند و بالقوه جاذب طبيعت گردان هستند. از سوي ديگر منابع طبيعي، ذخاير حيات وحش و فرصت هاي کاني و شيلاتي، در جزاير نيز باعث حضور فعاليت هاي انساني شده و در نتيجه توسعه، فشارهايي را بر محيط به دنبال دارد که مي تواند بر جاذبه هاي طبيعي منطقه اثر گذارد.
جزيره هرمز در دهانه خليج فارس واقع شده و از لحاظ نظامي، سياسي، اجتماعي، اقتصادي و زيست محيطي داراي ارزش و فرصت هاي فراواني است. وجود معدن خاک سرخ، حضور بيش از 5700 نفر سکنه در جزيره، چشم انداز زيباي زمين ساختي، تنوع چشمگير کاني ها و رخنمونرهاي زمين شناسي، وجود آبسنگ هاي مرجاني، سواحل صخره اي، غارهاي دريايي و شکل و جنس متنوع کرانه هاي ساحلي در کنار پوشش گياهي بومي و حيات وحش ساکن در اين جزيره و برخي يادمان هاي تاريخي و فرهنگي پيوند خورده با زندگي بومي از جمله ويژگي هايي است که مي تواند طبيعت گردان را به خود جلب کند. تعيين توان زيست محيطي جزيره و به ويژه ميزان توان منطقه براي جذب گردشگر و معرفي شيوه هاي ارتقآ كيفيت گردشگري جزيره هرمز با هدف جذب اکوتوريسم و معرفي جاذبه هاي گردشگري آن از جمله موضوعات اين مطالعه است تا دستاورد هاي آن علاوه بر کمک به مديريت گردشگري، راهکارهاي مناسبي براي کاهش اثر گردشگران را نيز عرضه نمايد و بتواند بر انزواي جغرافيايي جزاير از روند توسعه اقتصادي لگام زند.
بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل
https://kbirb.4umer.com
Admin
Admin
Admin


تعداد پستها : 1496
تاريخ التسجيل : 2008-11-18

منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز Empty
پستعنوان: رد: منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز   منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز Empty4/12/2008, 14:43

اين مطالعه با هدف شناسايي جاذبه هاي گردشگري جزيره هرمز و معرفي آنها جهت جذب گرشگر به منطقه و كمك به اشتغال زايي و حفاظت از مناطق حساس زيستي جزيره هرمز به انجام رسيده است. مطابق نتايج بدست آمده از ارزيابي توان اکولوژيک جزيره هرمز 5/5 کيلومتر مربع از مساحت جزيره(معادل 09/13%) توان توسعه شهري، 8/7 کيلومتر مربع (57/18%) از مساحت جزيره داراي توان توسعه معدني، 3/11 کيلومتر مربع توان حفاظت(برابر با 9/26%) و 42/41% باقيمانده از سطح جزيره توان تفرج گسترده دارد(عابديني،1386). بررسي هاي به انجام رسيده نشان داد در حال حاضر جزيره هرمز توان توسعه تفرج متمركز را ندارد و ضروري است برنامه گردشگري با تكيه بر توسعه فيزيكي شهر بندرعباس و تنها براي اجراي بازديدهاي يك روزه مورد توجه قرار گيرد. البته با ساماندهي برخي خانه هاي روستايي امكان اسكان شبانه برخي از اكوتوريست ها در جزيره ممكن خواهد بود.

منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز 45-012
2- محدوده مورد مطالعه

محدوده مورد مطالعه شامل جزيره هرمز و آبهاي ساحلي اطراف آن تا عمق 6 متر(محدوده تالابي) مي باشد که مساحتي بالغ بر 46/74 کيلومتر مربع را شامل مي شود. اين جزيره در دهانه تنگه هرمز در مدخل ورودي خليج فارس از درياي عمان بين مختصات جغرافيايي "10 '25 º56 تا "08 '30 º56 طول شرقي و"07 '02 º27 تا "25 '06 º27 عرض شمالي واقع شده است. مساحت گسترده خشکي جزيره 55/42 کيلومتر مربع و طول خط ساحلي آن 15/30 کيلو متر مي باشد.
متوسط بارندگي سالانه 108 ميلي متر و ميانگين دماي سالانه 12/27 درجه سانتيگراد برخوردار است، ميانگين رطوبت نسبي سالانه جزيره نيز 6/70 درصد است (سالنامه آماري استان ،1384).

جزيره هرمز اصولاً يک گنبد نمکي است که درآن سازندهاي آذرين و غالبا آتشفشاني تيپ غالب سنگ شناسي را تشکيل مي دهد و مکان مشخص سازند معيني به نام سري هرمز است. سري مزبور شامل سنگ نمک و گچ همراه توده ها و قطعات سنگ هاي رسوبي و آذرين است و مجموعه اي از سنگ ها را تشکيل مي دهد که شباهتي با هيچ يک از رديف هاي سازند دوران دوم و سوم که اطراف گنبدهاي نمکي را فرا گرفته است ندارند (استانداري هرمزگان، 1377).

3- روش بررسي

اين مطالعه با تكيه بر روش تجزيه و تحليل سيستمي، از طريق شناسايي منابع گردشگري، و پهنه بندي آن با استفاده از معيار هاي شناسايي منابع متکي به طبيعت (دانه کار و همکاران 1385) به انجام رسيده است. هدف اصلي اين مطالعه معرفي منابع گردشگري جزيره به عنوان ابزار اصلي تدوين برنامه جذب گردشگر است و به همين منظور با توجه به ويژگي هاي منطقه و با اتكا به مجموعه اي از اقدامات دفتري و ميداني تحقيق مذكور به انجام رسيده است. بخش دفتري اين مطالعه مشتمل بر جمع آوري اطلاعات موجود، استخراج داده با توجه به اطلاعات مورد نياز و همچنين فعاليت هاي مربوط به نقشه سازي بوده است. فعاليت هاي ميداني به منظور مشاهده پديده ها، كنترل زميني داده ها، انطباق نقشه هاي توليد شده با واقعيات زميني صورت گرفت.
براي اجراي اين مطالعه در وهله نخست تمام اطلاعات مربوط به جزيره هرمز در نهادهاي دولتي (استانداري، ادارات كل حفاظت محيط زيست، شيلات، بنادر و كشتيراني، جهاد كشاورزي، آب منطقه اي)، مراكز آموزشي و پژوهشي (دانشگاه ها، مراكز تحقيقات منابع طبيعي، امور دام، كشاورزي و شيلات) و به ويژه در مركز اسناد و مدارك علمي كشور شناسايي و تا حد امكان جمع آوري گرديد. اين تلاش به تهيه بانك اطلاعات جزيره هرمز انجاميد. سپس تقسيم بندي جاذبه هاي توريستي جزيره بر حسب منابع تفرجي با توجه به معيارهاي گردشگري متکي به طبيعت انجام شد. عمليات نقشه سازي و تلفيق آن نيز با بهره گيري از سامانه اطلاعات جغرافيايي در محيط نرم افزار Arc view انجام شده است. تمام نقشه ها پس از تهيه با كنترل زميني و ثبت نقاط مكاني توسط موقعيت ياب جغرافيايي نهايي شد.
بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل
https://kbirb.4umer.com
Admin
Admin
Admin


تعداد پستها : 1496
تاريخ التسجيل : 2008-11-18

منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز Empty
پستعنوان: رد: منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز   منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز Empty4/12/2008, 14:43

4- يافته ها
چشم انداز ها و منابع تفرجي طبيعي جزيره هرمز شامل آبسنگ هاي مرجاني در آبهاي ساحلي، جنگلهاي مانگرو، لاک پشتان دريايي، پرندگان آبزي، غارهاي دريايي و کرانه هاي سنگي، پهنه هاي جزر ومدي، سواحل شني ـ ماسه اي و ناهمواري هاي زمين شناختي است كه به اختصار معرفي مي شوند.

4-1- آبسنگهاي مرجاني

آبسنگهاي مرجاني از زير سيستم هاي دريايي هستند که در آبهاي کم عمق گرمسيري و نيمه گرمسيري يافت مي شوند اين اکوسيستم ها به طور عمده شامل بستر سخت و مشخصاٌ با صخره هاي آهکي مي باشند که در آنها مرجانها به همراه خرده سنگها و ماسه هاي پراکنده غالب هستند. آبسنگهاي مرجاني پس از جنگلهاي گرمسيري دومين بيوم غني دنيا را تشکيل مي دهند. آبسنگ هاي مرجاني هرمز با 125 هکتار در جنوب شرقي جزيره در موقعيت جغرافيايي 17 03 27 عرض شمالي و 03 30 56 طول شرقي قرار دارند اين زيستگاه، مکان مناسبي براي تغذيه و فعاليت لاک پشتان دريايي است و تنوع آبزيان در آن بالاست. اين مرجانها در زمان جزر از آب خارج مي شوند و يکي از جاذبه هاي جزيره هرمز براي طبيعت گردان محسوب مي شوند.

4-2- جنگلهاي مانگرو
[size=9]
اجتماعات حراي جزيره هرمز، اجتماعي دست کاشت است که با وسعت 16هکتار در موقعيت 22 05 27 عرض شمالي و 48 28 56 طول شرقي بر يك پهنه گلي قرار دارد و اين محدوده زيستگاه حدود 1000 قطعه از 20 گونه پرنده آبزي و کنارآبزي از قبيل اگرت ها، پرستوهاي دريايي و کاکايي ها مي باشد.
اين اجتماعات گياهي تنها رويش هاي چوبي ناحيه جزر و مدي سواحل گرمسيري ونيمه گرمسيري مي باشند که توانايي مقابله با شوري آبهاي دريايي به واسطه مکانيزم هاي مختلف از ويژگيهاي انحصاري اين گياهان به شمار مي رود. اين مانگرو ها از شرايط زيستگاهي مطلوب براي شمار بسياري از آبزيان دريايي و پرندگان آبزي بر خوردار مي باشد. آبراهه هاي اجتماعات مانگرو به واسطه غني بودن از پوده هاي گياهي آلي و دريافت مواد مغذي، ارزش پرورشگاهي بالايي براي گونه هاي آبزي دارا مي باشند و از اين جهت نقش غير قابل جانشيني در زنجيره غذايي دريا عهده دار هستند.

4-3- لاک پشتان دريايي
[size=9]
لاک پشتان دريايي را ميتوان از مظلوم ترين آبزيان دريايي قلمداد نمود که به سبب بي مهري انسان تنوع و جمعيت گونه و زيستگاه هاي بسيار محدودي يافته اند. از ميان 5 گونه لاک پشت دريايي شناسايي شده در آبهاي خليج فارس، دو گونه شامل لاک پشت دريايي سبز(mydas chlonia) و لاک پشت منقار عقابي(Eretmuchelys imdricata) بر روي سواحل شني و ماسه هاي نرم با شيب ملايم در جزيره هرمز تخم گذاري نموده و درمناطق مرجاني و مناطق واجد علفهاي دريايي و جنگلهاي مانگرو به تغذيه مي پردازند(دانه كار ،1377). زيستگاه هاي شني مکان مناسبي براي تخم گذاري لاک پشتان دريايي محسوب مي شوند که در كرانه ساحلي شرق هرمز با طول 2500 متر قرار دارد و بررسي هاي اخير تراكم آنها را در اين محدوده 60 قطعه لاک پشت (لقماني،1385) نشان داده است. اين لاک پشتان از اواخر زمستان تا اوايل بهار هر سال به اين سواحل براي تخمگذاري مي آيند و حدود 50 روز بعد بيرون آمدن بچه لاک پشت ها از تخم و حرکت آنها به سمت دريا از جمله جاذبه هاي است که بسيار از گردشگران علاقه مند به مشاهده آن هستند.

4-4- پرندگان آبزي
[size=9]
مناسب ترين مکان هاي زيستي پرندگان آبزي و کنار آبزي در جزيره هرمز، جنگلهاي مانگرو و پهنه هاي گلي شمال شرق جزيره، زيستگاه جلبک هاي دريايي درسمت شرق و جنوب شرق جزيره و همچنين بسترهاي صخره اي بيرون زده از آب و سواحل صخره اي غرب و شمال غرب جزيره مي باشد که به علت وفور مواد غذايي، امنيت و آرامش پناهگاه مورد توجه قرار مي گيرد.

4-5- جوامع جلبكي
[size=9]
زيستگاه اصلي جلبكهاي دريايي نواحي صخره اي و سنگي است كه دليل آن لزوم وجود تكيه گاه ثابت براي رشد است. عمده ترين زيستگاه هاي جلبكها در محدوده بين جزر و مدي قرار دارد. بسياري از موجودات دريايي و آبزيان نظير نرمتنان، سخت پوستان، ماهيها، لاك پشت هاي دريايي و پستانداران دريايي از جلبكها به طور مستقيم تغذيه مي كنند. فرش هاي جلبکي در کرانه هاي سنگي بويژه در هنگام جزر يکي از چشم اندازهاي طبيعي و جاذب در جزيره هرمز محسوب مي شوند که مي توان اين جلوه هاي طبيعي را در جنوب جزيره مشاهده نمود.

4-6- جاذبه هاي زمين شناسي
[size=9]
جزيره هرمز به عنوان نگين زمين شناسي خليج فارس به دليل تنوع بالاي سنگ و کاني در آن معرفي شده است که يکي ديگر از جاذبه هاي اين جزيره به خصوص براي علاقمندان به علوم ژئومورفولوژي مي باشد. قسمت اعظم جزيره گنبد نمکي بوده و واحد فوق حدود 69 درصد از مساحت کل جزيره را شامل شده و بخشهاي جنوبي (نيمه جنوبي) جزيره را در برمي گيرد. سنگ نمک به همراه سنگ هاي ديگر به شدت متبلور و همچنين متحمل دگرگوني نيز شده است به طوريکه در بخش هاي جنوبي جزيره شبکه بلورهاي عظيم نمک قابل رويت است. حلاليت و فرسايش پذيري شديد سنگ نمک و بر عکس مقاومت بلوک هاي سنگي همراه آن مثل ريوليتها، تراکيتها و بازالتها باعث ايجاد پستي و بلندي فراوان و فرسايش خشن سطحي در گنبد نمکي هرمز شده و يک توپوگرافي با بريدگيهاي زياد و يالهاي تيز و غارهاي نمکي به خصوص در بخش مرکزي و غرب را به وجود آورده است.

[/size][/size][/size][/size][/size]
بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل
https://kbirb.4umer.com
Admin
Admin
Admin


تعداد پستها : 1496
تاريخ التسجيل : 2008-11-18

منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز Empty
پستعنوان: رد: منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز   منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز Empty4/12/2008, 14:44

4-7- پهنه هاي گلي جزر و مدي
بخش هاي کم شيب سواحل جنوبي که در طول شبانه روز تحت تاثير نظام هيدرولوژيک جزر و مد آب که حداکثر آن به بيش از 4 متري نيز بالغ مي گردد، واقع مي شوند، در صورتي که از عناصر ريزدانه تشکيل يافته باشند با رخنمودن اراضي گلي ديده مي شوند، اين گستره ها به واسطه شيب کم ساحل و مصون ماندن از تلاطم دريا و امواج اغلب نواحي رسوبي غني از موادآلي محسوب مي شوند. لذا معمولا از پوشش گياهي مطلوب و جمعيت بالاي کف زيان برخوردارند که نه تنها حمايت کننده زنجيره غذايي دريا مي باشند بلکه شرايط مطلوب زيستگاهي براي جلب پرندگان آبزي را فراهم مي آورند پهنه هاي گلي جزيره هرمز به وسعت 200 هکتار درشرق و شمال شرق جزيره قرار دارند.

4-8- سواحل شني و ماسه اي

اين دسته از سواحل اغلب به صورت باريکه هايي با عرض حدود 20 تا 30 متر در سمت شرق جزيره تا جنوب ديده مي شوند. که مورد توجه لاک پشتهاي دريايي براي تخمگذاري مي باشد لذا در رديف مناطق حساس ساحلي جزيره قرار دارد. در سواحل شني و ماسه اي معمولا در تمام فصول سال مي توان حضور انواع پرندگان دريايي را مشاهده نمود. چنين سواحلي ازقابليت تفريحي بالا برخوردارند. مناسب ترين دريا کنار براي شنا و تفريحات آبي محسوب شده و از اين نظر قابل برنامه ريزي هستند.

4-9- کرانه هاي سنگي
[size=9]
اين دسته از سواحل در مناطقي ديده مي شوند که کوه و ارتفاعات سنگي در کناره ساحل وجود دارد و در سواحل جنوبي تا غرب جزيره مشاهده مي گردند. اين کرانه ها به صورت پرتگاه هايي با يا بدون باريکه هاي ماسه اي که هنگام جزر از آب خارج مي گردد و يا به صورت مناطق سنگي و صخره اي کم ارتفاع و آب گرفته ديده مي شوند. معمولا در کرانه هاي سنگي سمت جنوب غربي که به واسطه نزديکي ارتفاعات به دريا ايجاد گرديده آبهاي نزديک کرانه عميق بوده و در اين مناطق مي توان در اوقاتي از سال فعاليت پستانداران دريايي بزرگ را مشاهده نمود. کرانه هاي سنگي از تنوع بالاي کف زيان ساحلي بويژه دو کفه اي ها و خرچنگ ها برخوردارند، همچنين بيشترين پهنه هاي جلبک جزيره نيز در اين مناطق ديده ميشود .يکي از جذابيت هاي اين سواحل وجود غارهاي دريايي است که در جنوب و جنوب غرب جزيره قابل مشاهده مي باشد.

4-10- زيستگاه هاي خشکي
[size=9]
زيستگاه هاي حساس شامل شمال شرقي، جنوب و جنوب غربي جزيره به دليل حضور پرندگان به خصوص در مناطق صخره اي به دليل ارزش زيستگاه عقاب ماهيگير مي باشد. زيستگاه جبير، خرگوش و جيرفتي بيشتر بخش مرکز جزيره به سمت جنوب را شامل مي شود كه گاه تا نزديک منطقه شهري نيز ديده مي شوند. زيستگاه لاك پشتان دريايي و محل تخم گذاري آنها در جنوب و جنوب شرقي جزيره به دليل قرار گرفتن آنها در ليست گونه هاي در معرض خطر انقراض و فهرست سرخ IUCN مي باشد. يكي ديگر از زيستگاه هاي حساس جزيره گستره آبسنگ هاي مرجاني در محدوده جنوب شرقي جزيره مي باشد كه در محدوده جزر و مدي ديده مي شوند. زيستگاه کفزيان منطقه به دليل اهميت آنها در زنجيره غذايي نيز از زيستگاه هاي حساس منطقه مي باشد. همچنين رويشگاه کهور ايراني در جنوب و جنوب شرق از نواحي حساس پيكره خشكي جزيره مي باشد.

4-11- فعاليتهاي تفرجي
[size=9]
با توجه به منابع تفرجي طبيعي جزيره هرمز فعاليت هاي تفرجي مختلفي در حوزه گردشگري متکي به طبيعت مي توان در اين جزيره تدارک ديد که به تفکيک در جدول(1) درج شده است. همچنين در کنار ظرفيت هاي بالقوه طبيعي جزيره هرمز ويژگي هاي تاريخي و فرهنگي متنوعي بر غناي فعاليت گردشگري در اين جزيره تاثير گذار است و مي تواند تکميل کننده طبيعت گردي محسوب شود. از منابع گردشگري تاريخي و فرهنگي جزيره هرمز مي توان به قلعه پرتغالي ها، برج ناقوس، قصر صورت، قصر بي بي گل، ويرانه هاي دارالعلم قديم، خانه زعفراني، برج تير انداز، خرابه هاي شهر قديم هرمز و زيارتخانه حضرت خضر اشاره کرد. همچنين ديدار از معدن خاک سرخ اين جزيره را نيز مي توان تجربه اي به ياد ماندني توصيف کرد.
منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز 45-010
5- نتيجه گيري
[size=9]
بر اساس نتايج بدست آمده مشخص گرديد قسمت شرق جزيره به دليل وجود آبسنگ هاي مرجاني، سواحل ماسه اي با قابليت امکان تخم گذاري لاک پشتان دريايي، حضور جبير و جمعيتي از پرندگان، بالقوه، توان حفاظت دارد. اين منطقه مورد توجه اکولوژيست ها مي باشد و علاوه بر حفاظت، اهميت آموزشي و پژوهشي نيز دارد لذا صرفاً براي اكوتوريست ها قابل توصيه است. بقيه سطح جزيره داراي قابليت تفرج گسترده و قابل پيشنهاد براي گردشگري متكي به طبيعت است.
قسمت مرکزي جزيره به دليل وجود طبقات ارتفاعي بيشتر براي کوهنوردي و دامنه نوردي مناسب مي باشد و بخش جنوبي جزيره به دليل وجود غارهاي دريايي و سواحل زيبا از نظر جذب گردشگر ساحلي اهميت دارد. اين جزيره از نظر زمين شناسي نيز مورد توجه علاقه مندان به علوم زمين شناسي مي باشد. در نتيجه کاربري تفرج گسترده در جزيره بيشتر جهت بازديد گردشگراني است که علاقه مند به علوم زمين شناسي، بوم شناسي، تاريخي، فرهنگي و برخي کاربري هاي انسان ساخت ( از قبيل معدن) مي باشد.
در اين منطقه به دليل گرما و رطوبت بالا بهترين فصل گردشگري پاييز و زمستان مي باشد. در گردشگري ملاحظات زيست محيطي با توجه به وجود زيستگاه هاي حساس ضروري مي باشد. اين ملاحظات شامل ممنوعيت شکار است و بازديد از جانداران نبايد مانع فعاليت زيستي آنها شود يا در آن اختلال ايجاد کند. منطقه تفرج گسترده بايد مورد توجه گروه هاي گردشگري متكي به طبيعت بويژه طبيعت گردان و ژئو توريست ها قرار گيرد ضروري است مسير هاي دسترسي موجود براي حمل ونقل بهتر وسايل نقليه لازم است اصلاح و بهسازي شود و ساير مسير هاي دسترسي ممکن براي پياده روي معرفي و هر دو مورد در نقشه اي براي استفاده گردشگران ترسيم شود. توصيه مي شود جاذبه هاي گردشگري طبيعي، فرهنگي و تاريخي روي نقشه مشخص و تلاش شود گردشگران در گروه هاي کوچک 10-20 نفري از منطقه بازديد کنند تا موجبات تخريب و آسيب رساني در زيستگاه فراهم نگردد. در آبهاي ساحلي که مرجان وجود دارد بايد از استفاده قايق هاي موتوري پرهيز شود و تنها به تعداد محدود و در گروه هاي 5 نفر براي غواصي و غوص زير آب اجازه داده شود و درخارج از زون حفاظت و توسعه شهري و معدني در مناطقي که ساحل ماسه اي است شنا و حمام آفتاب بلا مانع است. قايق سواري در پهنه هاي آبي پيرامون جزيره به جز مناطق مرجاني ودر خارج از زمانهايي که پرندگان و لاک پشتان دريايي در جزيره فعال هستند بلامانع است. گردشگري در زون تفرج گسترده در زماني که از نظر فعاليت جبير حساس است و مکانهايي که آبشخور، کمينگاه و پناهگاه جبير است براي گردشگران معمولي غير مجاز و براي اکوتوريسم هاي متخصص زير نظر سازمان حفاظت محيط زيست به تعداد محدود و با رعايت آسايش زيستگاه مجاز است. اکوتوريستي که مي خواهد اقامت شبانه داشته باشد بايد از امکانات موجود استفاده نمايد در غير اين صورت مي بايستي گردشگري چند ساعته و نيم روزه باشد.
ظرفيت برد فيزيکي جزيره جهت گردشگر بر اساس قايق هاي مسافري موجود و12 ساعت فعاليت روزانه 6000 نفر در روز برآورد شده است که با توجه به مساحت جزيره ظرفيت برد فيزيکي 5/1 نفر در هکتار مي شود(عابديني، 1386). از آنجايي که در گردشگري به ازاي هر نفر گردشگر به صورت غير مستقيم يک شغل ايجاد مي شود(نيازمند، 1378)از اين طريق 6000 شغل ايجاد مي گردد. به اين ترتيب با توجه به جمعيت 4800 نفري بيكار جزيره هرمز مي توان در فصل پاييز و زمستان كه با توجه به شرايط آب و هوايي زمان جذب گردشگر مي باشد فرصت هاي شغلي مناسبي ايجاد نمود.

6- پيشنهادها
[size=9]
با توجه به ظرفيت بالقوه گردشگري و حساسيت هاي محيط زيست طبيعي پيشنهادهاي زير ارائه مي شود:
- احداث اسکله دسترسي مستقل در منتهي البه شرق بندر عباس براي دسترسي راحت تر و نزديکتر به جزيره هرمز
- تهيه شناسنامه اي از جاذبه هاي تاريخي، فرهنگي، طبيعي منطقه و تهيه عکس و اسلايد، کارت پستال، فيلم ونقشه راهنماي جهانگردي به شکل هاي متفاوت براي جذب گردشگران.
- بهبود وضعيت وسايل نقليه براي جابه جايي گردشگران درسطح جزيره
- جايگزيني اتوبوس هاي دريايي به جاي قايق هاي تندرو جهت آسايش حال گردشگران.
- برگزاري دوره هاي آموزشي در زمينه آمارگيري، روانشناسي برخورد و راهنمايي جهانگردان و آموزش زبان خارجه
- فرصتهاي شغلي گردشگري شامل ترابري دريايي، حمل و نقل داخل جزيره، به کار گيري بَلَدهاي محلي، فروش صنايع دستي، فروش مواد غذايي و ... مي باشد. همچنين براي مخدوش نشدن گردشگري طبيعي ضروري است از فروش و عرضه کالاهاي خارجي در جزيره جلوگيري شود.

منابع و ماخذ
1- استانداري هرمزگان،1377، زمين شناسي و ژئومرفولوژي جزاير هرمزگان، دفتر مطالعات طرح و توسعه عمران جزاير، ويرايش اول
2- دانه کار، افشين و همكاران 1385. تدوين ضوابط طراحي و توسعه فعاليت هاي گردشگري طبيعي. مطالعات سند ملي گردشگري، سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، شركت جهاد تحقيقات آب و انرژي، تهران، 113ص.
3- سازمان مديريت و برنامه ريزي، 1384، سالنامه آماري استان هرمزگان
4- عابديني، مطهره ،1386مديريت زيست محيطي جزيره هرمز، پايان نامه کارشناسي ارشد مديريت محيط زيست ، دانشگاه آزاد اسلامي واحد بندرعباس.
5- لقماني ، مهران، 1385، بررسي مکانهاي تخم گذاري لاک پشتان دريايي در جزيره هرمز، پايان نامه کارشناسي ارشد مديريت محيط زيست ، دانشگاه خرمشهر ، دانشکده علوم و فنون.
6- نيازمند، مازيار، 1378، مکانيابي و طراحي مجموعه توريستي با اهداف اکوتوريسم در جزيره کيش ، پايان نامه کارشناسي ارشد مديريت محيط زيست ، فرزندان ایران
[/size][/size][/size][/size][/size]
بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل
https://kbirb.4umer.com
 
منابع گردشگري طبيعي جزيره هرمز
بازگشت به بالاي صفحه 
صفحه 1 از 1
 مواضيع مماثلة
-
» شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران
» نگاهي به وضعيت ميراث فرهنگي و گردشگري فارس
» گردشگري؛ راهی به سوی توسعه پايدار استان گلستان
» خلیج فارس نامی به جای مانده از کهن ترین منابع و سابقه جعل نام خلیج توسط انگلیس

صلاحيات هذا المنتدى:شما نمي توانيد در اين بخش به موضوعها پاسخ دهيد
انجمن فرزندان ایران بزرگ :: یادمانهای فرهنگی وطبیعت گردی-
پرش به: