انجمن فرزندان ایران بزرگ
هل تريد التفاعل مع هذه المساهمة؟ كل ما عليك هو إنشاء حساب جديد ببضع خطوات أو تسجيل الدخول للمتابعة.



 
الرئيسيةدروازهمكتبة الصورجستجوأحدث الصورثبت نامورود

 

 طراح برج آزادي تهران که بود ؟

اذهب الى الأسفل 
نويسندهپيام
Admin
Admin
Admin


تعداد پستها : 1496
تاريخ التسجيل : 2008-11-18

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ Empty
پستعنوان: طراح برج آزادي تهران که بود ؟   طراح برج آزادي تهران که بود ؟ Empty22/1/2009, 03:53

حسين امانت. مهندس طراح برج آزادي اينک در شهر ونکوور کانادا سکونت دارد، از معماران نوپردازي است که حتي اگر هيچ کاري غير از طراحي برج و ميدان آزادي انجام نداده بود، بازهم نامش در تاريخ معماري مدرن ايران جاودانه مي ماند. اما او در کارنامه خويش، کارهاي سترگ ديگري نيز دارد: طراحي ساختمان دانشگاه صنعتي شريف (????)؛ ساختمان مرکز صنايع دستي سابق و سازمان ميراث فرهنگي امروزي (کامل شده در سال ????)؛ ساختمان سفارت ايران در پکن (کامل شده در سال ????) و آثار ديگري که در سال هاي دوري از وطن و در کشورهاي مختلف جهان ساخته شده اند.
برج آزادي که در زمان خود شهياد نام داشت خيلي زود نماد دروازه گونه تهران و ترجمان معمارانه ايران مدرن شد، اين بنا اکنون سي و شش ساله است و نماد انقلاب اسلامي تلقي مي شود. فرسوده از گذر زمان و رنجيده از بي مهري کسان، خود را نيازمند مرمت مي يابد. با اين حال دست بردن در مجموعه اي که ايرانيان سخت بدان خو گرفته اند و خارجيان، ايران امروزي را با تصويرش مي شناسند، کاري ساده و خالي از حرف و حديث نيست.
شهرداري تهران مسؤول مرمت و بهسازي برج و ميدان آزادي است و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري کشور نظارت بر اين کار را به عهده دارد؛ چرا که برج آزادي در فهرست آثار ملي ايران ثبت شده است.
شهرداري نقشه هاي مرمت را براي تاييد به سازمان ميراث فرهنگي ارايه کرده و اين سازمان نيز به نوبه خود خواستار تاييد نقشه ها توسط مهندس ايرج حقيقي شده است؛ يعني کسي که در زمان ساخت برج آزادي، مسؤول کارگاه برج بود. او اکنون به خارج از کشور سفر کرده است.
در اين ميان هيچ کس سراغ مردي را نمي گيرد که ايده چنين اثر بديعي از ذهنش تراوش کرد، همان جوان ?? ساله و تازه از دانشگاه درآمده اي که حالا از مرز ?? سالگي گذر کرده و هزاران کيلومتر آن سوتر از تهران، نگران دست پرورده خويش است: حسين امانت.

حسين امانت دعوت گفت و گو را صميمانه پذيرفت و در اندازه اي که يک گفت و گوي تلفني ميان تهران و ونکور اجازه مي دهد، از هويت برج آزادي و دغدغه هايش در اين باره سخن راند. با اين حال اذعان داشت که اگر بخواهد در هرمورد توضيح کامل بدهد، حاصل سخن، مثنوي هفتاد من کاغذ مي شود. تنها اميدش اين بود که سخنانش نزد آن ها که اکنون آفريده اش را در اختيار دارند، جدي گرفته شود. آيا اين توقع بزرگي براي خالق برج آزادي است؟
برج آزادي علاوه بر اين که نماد شهر تهران و ايران مدرن شد، نماد انقلابي شد که در تقابل با نظام شاهنشاهي بود. چه قابليت هايي را در اين اثر مي بينيد که توانسته در مدت کوتاهي نماد دو موضوع متفاوت از هم باشد؟
آزادي طوري طراحي شده که معطوف به حقيقت، جوهره و عمق فرهنگ ايران است. يعني با توجه به آنچه که در طول تاريخ بر سر ايران رفته و عظمتي که در تاريخ اين کشور هست، ساخته شده. درست است که اين کار در زماني انجام شد که يک وضع سياسي ديگري در ايران حکمفرما بود، اما وقتي من آن را طراحي کردم به تمام دوره هاي تاريخي و به آينده ايران فکر مي کردم؛ نه به آن وضع سياسي خاص.
البته اصلا فکر نمي کردم که آزادي اين طور در دل مردم ايران نفوذ کند. آزادي درست مثل بچه اي بود که شما به دنيا مي آوريد و نمي دانيد که او در آينده چگونه خواهد شد. اين بچه بزرگ مي شود و زندگي مخصوص به خودش را پيدا مي کند که ديگر در اختيار شما نيست. آزادي هم همين طور شد و فکر مي کنم به اين خاطر در دل مردم جا باز کرد که خيلي ايراني است و جوهره فرهنگ ايران را در خود دارد.
اين جوهره فرهنگي که بر آن تأکيد داريد، چگونه در ساختمان برج متبلور شده است؟ يعني دقيقا چه مفاهيمي را در طراحي برج به کار گرفته ايد و مي خواسته ايد چه پيامي را از طريق آن منتقل کنيد؟
همان طور که گفتم اين بنا به گذشته هاي درخشان تاريخ ايران نظر دارد؛ به دوراني که ايران در ادبيات، هنر، معماري، صنايع دستي، علوم مختلف و خيلي چيزهاي ديگر سرآمد بود. من مي خواستم جمع بندي خودم از اينها را در آزادي ارائه کنم تا اگر کسي از خارج مي آيد يا حتي مردم ايران بدانند که اين اثر به کجا و به کدام فرهنگ مربوط مي شود.
در اين بنا، قوس اصلي وسط برج، نمادي از طاق کسري مربوط به دوره پيش از اسلام (دوره ساساني) است و قوس بالايي که يک قوس شکسته است از دوران بعد از اسلام و نفوذ اسلام در ايران حرف مي زند.
رسمي سازي هايي که بين اين دو قوس را پر مي کند، خيلي ايراني است و من آن را از گنبد مساجد ايران الهام گرفته ام. اساسا تکنيک گنبد سازي در ايران خيلي جالب است و شما در هر مسجدي که مي رويد، يک چيز تازه اي مي بينيد.
در اين گنبدها که نشانه نبوغ ايراني است، معماران قديم از قاعده مربع بنا وارد دايره گنبد شده اند و اين کار را با کمک رسمي بندي ها و مقرنس کاري هاي بسيار زيبا انجام داده اند.
بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل
https://kbirb.4umer.com
Admin
Admin
Admin


تعداد پستها : 1496
تاريخ التسجيل : 2008-11-18

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ Empty
پستعنوان: رد: طراح برج آزادي تهران که بود ؟   طراح برج آزادي تهران که بود ؟ Empty22/1/2009, 03:53

در برج آزادي هم همين کار انجام شده. هندسه بنا يک هندسه مربع مستطيل است که از روي چهار پايه خود مي چرخد و ?? ضلعي مي شود و بالاخره به صورت يک گنبد شکل مي گيرد. البته شما اين گنبد را از بيرون نمي بينيد، اما از داخل برج قابل مشاهده است.
دو طبقه داخل برج، يکي بالاي قوس طاق اصلي و ديگري زير گنبد است که با آسانسور به آن مي رسيد. اين طبقه که به عنوان نمايشگاه طراحي شده با گنبدي از بتن سفيد پوشيده شده. اين گنبد مقرنس ايراني را به نوع تازه اي اجرا مي کند و ارتفاع آن از بام آزادي بيرون مي زند و از بام ديده مي شود که با کاشي هاي فيروزه اي معرق ايراني پوشيده شده است.
مصرف بتن سفيد در اين قسمت و در سالن پذيرايي آن، در آن زمان يک کار جديدي در ايران بود.
شما در زمان طراحي برج ?? ساله بوديد؟
خير، ?? سال داشتم و تازه از دانشکده معماري دانشگاه تهران بيرون آمده بودم.
خب، آدم وقتي برج آزادي را با اين توصيفي که شما گفتيد، مي بيند، متوجه مي شود که اين اثر حاصل درک عميقي از سنت هاي تاريخي و هنر و معماري ايران در دوره هاي مختلف است. چطور يک جوان ?? ساله به اين درک رسيده بود؟
من از کودکي در خانواده اي بزرگ شدم که عاشق فرهنگ ايران بود و در يک مکتب فکري پرورش پيدا کردم که مي گويد زيبايي هاي دنيا در هر کجا که باشد، متعلق به همه دنياست و هنرمند بايد به همه اين زيبايي ها مراجعه کند.
وقتي کوچک بودم، يک روز پدرم مرا به تخت جمشيد برد. وقتي از پله هاي تخت جمشيد بالا رفتم، عظمتي را ديدم که قلب من را براي هميشه از آن خودش کرد. تجربه اي بود که هيچ وقت آن را فراموش نمي کنم و فکر مي کنم کارهايي که بعدا در زمينه معماري انجام دادم، بيشتر به اين تجربه و حس مربوط مي شود. يک مقدارش را هم شما به حساب شانس بگذاريد .
اگر اجازه بدهيد، بپردازيم به مسايلي که امروزه گريبانگير برج آزادي است. در حال حاضر دست کم سه عامل به عنوان عوامل خطرزا براي برج آزادي مطرح شده؛ يکي نفوذ رطوبت حاصل از آبياري چمن هاي ميدان به پايه هاي بنا و احتمالا فونداسيون؛ دوم آلودگي شديد هوا ناشي از تردد خودروها و فعاليت کارخانجات بزرگ در غرب تهران؛ و سوم بار سنگين ترافيک در ميدان آزادي و لرزشي که تردد خودروها ايجاد مي کند. هر کدام از اين عوامل را چقدر آسيب زا مي دانيد و مقاومت برج در برابر آن ها چقدر است؟
همه اين عوامل خيلي مهم است. از آنجا که بخش هاي زير زميني ميدان خيلي بزرگ است، صدمه ديدن عايق ها يعني قيرگوني ديوارها و سقف ها و نفوذ رطوبت مساله اي جدي است که بايد فورا به آن رسيدگي شود. چون نفوذ آب در طول زمان، بتن را ضعيف مي کند.
من عکس هايي را از آزادي ديده ام که نشان مي دهد لاي سنگ ها گياه سبز شده و فکر مي کنم هر ساختماني هرچقدر که محکم باشد، اگر مدتي به آن نرسند - که در اين ?? سال گذشته اين طور بوده - خراب مي شود. در مورد رشد گياهان در لابلاي سنگ ها واقعا نگران هستم؛ چون ريشه گياه سنگ ها را خرد مي کند.
براي مرمت آزادي بايد توجه داشت که اين بنا چطور طراحي شده و چه تکنيک هايي در ساخت آن بکار رفته است. اين بنا سنگ هايي دارد که در قسمت پايين برج ?.? متر طول و ?.? متر ارتفاع دارند و کار دست سنگتراشاني است که به نظر من يک کار بي نظيري انجام داده اند. چون آن وقت که ما آزادي را مي ساختيم، هيچ کس براي پول کار نمي کرد و براي همه، اين يک کار عاشقانه اي براي مملکت بود.
اين سنگ ها با بتن و آهن ضد زنگ به هم چسبيده اند و پشت آنها يک سطح خشن است که روي آن نلغزند. ولي هر سنگي کنار سنگ ديگر با يک ماده قابل انعطاف بندکشي شده است. چيزي شبيه به لاستيک که قابل انعطاف است. ماده اي است به نام FlEXIBLE SEALANT . حالا اگر بخواهند در جريان مرمت از سيمان براي بندکشي استفاده کنند، اين کار باعث شکستن سنگ ها مي شود. به خاطر اين که در گرماي تابستان و سرماي زمستان سنگ ها و بتن زير آن ها مرتبا منبسط و منقبض مي شوند و اگر درزها قابل انعطاف نباشد، همگي خرد مي شوند.
اين را هم بگويم آقاي مهندس ايرج حقيقي که الان در ايران هستند و مهندس کارگاه برج بودند، يکي از بهترين کساني هستند که در مورد مرمت آزادي مي توان به ايشان مراجعه کرد.
آلودگي هوا چطور؟
آلودگي هم مسأله مهمي است و وضع اسيدي هوا روي سنگ هاي برج اثر مي گذارد. سنگ هاي شهياد که مرمر جوشقان هستند، اصلشان آهکي است و از آلودگي هوا آسيب مي بينند.
به نظر من راه حل اساسي اين است که ترافيک اطراف ميدان را کم کنند، اما نبايد جريان رفت و آمد قطع شود. حتما بايد اتومبيل از آن اطراف رد شود و زندگي در آن جا جريان داشته باشد تا بنا زنده بماند. ولي به نظرم تردد وسايلي مثل اتوبوس و کاميون و تعداد زياد اتومبيل بايد بررسي و محدود شود. ضمنا نبايد کاري کنيم که اتومبيل ها يک مانع و ديواري در مقابل شهياد بوجود بياورند و مانع بشوند که مردم به سوي ميدان بيايند. يعني در طرح هاي شهري خيابان هاي ميدان، بايد سعي کرد مردم راحت به باغ وسط برسند.
بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل
https://kbirb.4umer.com
Admin
Admin
Admin


تعداد پستها : 1496
تاريخ التسجيل : 2008-11-18

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ Empty
پستعنوان: رد: طراح برج آزادي تهران که بود ؟   طراح برج آزادي تهران که بود ؟ Empty22/1/2009, 03:53

در مورد لرزش ناشي از تردد خودروها که اشاره کرديد، بايد بگويم آزادي آنقدر محکم ساخته شده که نبايد پايه هايش با اين حرف ها بلرزد. مهندس مشاوري که آزادي را طراحي کرده، يک از بهترين ها در دنياست.
بنا محکم است، ولي هر بناي خيلي محکم هم اگر زيرش خالي شود، مي خوابد. من نمي دانم اطراف آنجا چه اتفاقي مي افتد، اما فکر مي کنم بايد خيلي مواظب بود.
الان شهرداري تهران در حال بازسازي محوطه ميدان آزادي است و ممکن است در جريان اين کار برخي عناصر و اجزاء ميدان دگرگون شوند. آيا طراحي ميدان آزادي پيوستگي ضروري با برج دارد، يعني اگر دخل و تصرفي در طراحي ميدان صورت بگيرد ، به کليت طرح و مفاهيم آن يا حتي ساختار معماري اش لطمه خواهد خورد؟
قطعا همين طور است. نقوشي که در ميدان هست و باغچه ها و گل کاري ها را شکل مي دهد، از طرح داخلي گنبد مسجد شيخ لطف الله اصفهان الهام گرفته شده؛ منتها هندسه دايره گنبد تبديل به بيضي شده است.
روابط لوگاريتمي جالبي در هندسه و ابعاد گنبد مسجد شيخ لطف الله هست که دانش عميق رياضي معماران ايران در دوره هاي گذشته را نشان مي دهد. اگر اين طرح که در ميدان استفاده شده به هم بخورد، ايده اصلي کار از بين خواهد رفت.
طرح آب نما و فواره ها هم ملهم از باغ هاي ايراني است. همين طور شيب ميدان با دقت و به منظور خاصي طراحي شده، حد ارتفاع برج آزادي ?? متر است؛ چون نزديک فرودگاه مهرآباد قرار گرفته و نمي شود بلندتر از اين ساخت. ولي من مي خواستم وقتي به بنا نزديک مي شويد به طرف بالا برويد، در حالي که بالا بردن بنا ممکن نبود.
ما براي اين که مشکل ارتفاع را حل کنيم، يک سرازيري در ميدان بوجود آورديم. يعني شما از طرف فرودگاه که وارد ميدان مي شويد به شکل سرازير به برج نزديک مي شويد و مي رسيد به آن آب نماي دايره شکل و وقتي به بنا نزديک مي شويد، دوباره بالا مي آييد.
زمين زير برج کاملا صاف است. اين صافي و آن شيب ميدان وقتي به هم مي رسند، خط هاي قوسي جالبي را ايجاد مي کنند که نمي شود به آنها دست زد. در بازسازي ميدان بايد به اين ظرايف توجه کرد.
در عکس هايي که ديده ام، کاشي کاري شيارهاي نماي اصلي و روي گنبد اغلب خرد شده است. اين اشکال کاشي معرق ايراني است که که مي دانيد از تکه هاي کوچکي که کنار هم مي گذاريم، تشکيل شده و در زمستان با نفوذ برف و باران يخ مي زند، مي شکند و فرو مي ريزد.
امروزه با پيشرفت تکنيک کاشي، رفع اين مشکل که در اغلب بناهاي قديمي مشاهده مي شود، ممکن است. اميدوارم در تعمير اين کاشي کاري ها نهايت دقت انجام شود که طرح اصلي آن که الهامي مدرن از نقوش سنتي ايراني است، محفوظ بماند و تغيير نکند.
غير از اين موارد، توصيه ديگري هم به متوليان بازسازي ميدان آزادي داريد؟
من شنيده ام که مدت زيادي است آزادي به روي مردم بسته شده که البته به خاطر تعميرات است. ولي اين کار نبايد زياد طول بکشد. چون وقتي بنا تعطيل مي شود، از بين مي رود. نگهداري مداوم بنا مستلزم فعاليت در آن است.
داخل آزادي از نظر مرمت کار زيادي ندارد و چون داخلش بتن لخت است، هميشه نو است و کافي است که آن را تميز بکنند. اما حيف است که به اين بنا رسيدگي نکنند و درهايش به روي مردم بسته باشد .
غير از برج آزادي برخي بناهاي تاريخي تهران مثل سر در باغ ملي، شمس العماره و ساختمان موزه ملي ايران خيلي شاخص هستند و تا حدودي نمادهاي شهري به حساب مي آيند. اما بناهاي دهه هاي اخير مثل مصلاي تهران، ساختمان کنفرانس سران کشورهاي اسلامي يا ساختمان کتابخانه ملي نتوانسته اند اين شاخصه و وجه نمادين را پيدا کنند. به نظر شما چه عناصري در اين بناها مفقود است که نمي توانند نماد شهري باشند؟
يک کتابخانه هدفش اين است که مردم بروند آن جا و از کتاب ها استفاده کنند، همين طور بناهاي ديگر هر کدام به منظور خاصي ساخته شده اند، اما همان طور که اشاره کرديد، مي توانند نمادين هم باشند. مانند بناهاي دوره صفويه در اصفهان.
معماري دنيا در حال تحول خيلي سريع است و معماران در هر کجاي دنيا به تکنولوژي و امکاناتي دست پيدا کرده اند که قدرت انتخاب زيادي به آنها مي دهد.
ديگر مثل دوره صفويه نيست که فقط آجر داشتند و قوس مي زدند و همواره هماهنگي در کارشان بود. بعضي از دوران ها در تاريخ دنيا مثل بهار شکفتگي هستند و در آنها گل هاي زيادي پرورش پيدا مي کند؛ مثل رنسانس در تاريخ اروپا يا دوره سلجوقي و صفوي در تاريخ ايران.
الان وضعيت به خاطر فنون و مصالح جديد عوض شده و مدتي طول مي کشد تا اين پختگي پيدا شود. در چين هم همين آشفتگي ها وجود دارد. دوران آزمايش است.
من وقتي ساختمان مرکز صنايع دستي يعني سازمان ميراث فرهنگي فعلي را مي ساختم، استفاده هاي بي مورد و عجيب و غريب از قوس ها و مقرنس ها در معماري ايران خيلي زياد شده بود. من در آنجا با مراجعه به سنت معماري ايران يک گنبد رسمي بندي شده آجري را درست کردم تا بگويم هنوز هم مي شود با تکيه بر گذشته يک کارهايي کرد. ولي اين بنا نيز آن جنبه نمادين را ندارد، چون هدف ديگري داشته است.
يک وقت هايي اثر دنياي پيشرفته بر ما خيلي زياد است و بدون اين که بدانيم چه کار داريم مي کنيم، به تقليد از ديگران مي پردازيم. ولي به طور کلي فکر مي کنم معماران ايراني، معماران بسيار خوبي هستند. متأسفانه من کارهاي اخيري را که همکارانم در ايران کرده اند، نديده ام تا اظهار نظر کنم.
اگر دوباره به شما پيشنهاد دهند که يک بناي يادبود و نمادين براي تهران طراحي کنيد ، يادبود چه چيزي را مي سازيد و چه مفاهيمي را در ساختار آن بکار مي گيريد؟
مي دانيد، يادبود مربوط است به آنچه بر يک فرد يا يک جامعه اي گذشته؛ يک چيزي است که وقتي آن را مي بينيد فکر مي کنيد چه خبر بوده است. من يک دوره با توجه به آنچه در طول تاريخ بر سر ايران رفته، کاري را انجام دادم. اما تا مأمور کار ديگري نشوم نمي توانم بگويم آن کار چيست.
بايد مأمور بشوم تا مثل بچه اي که مي گويند مشق بنويس، يک مدتي در شور و التهاب باشم و سختي بکشم. بايد يک مقداري دعا و مناجات داشته باشم تا متمرکز شوم و از درون اين تمرکز يک فکري بيرون بيايد. بايد مأمور بشوم تا توکل کنم.
آيا اين مناجات و توکل براي طراحي آزادي هم وجود داشت؟
البته، البته، وقتي مي خواستم اين کار را انجام بدهم، دعا کردم؛ چون مي دانستم که به تنهايي نمي توانم کاري بکنم. آزادي را ساختم تا بگويم ايران از دوران سخت گذشته مي گذرد و به آينده اي درخشان مي رسد. در اين ترديدي نيست.
بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل
https://kbirb.4umer.com
Admin
Admin
Admin


تعداد پستها : 1496
تاريخ التسجيل : 2008-11-18

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ Empty
پستعنوان: رد: طراح برج آزادي تهران که بود ؟   طراح برج آزادي تهران که بود ؟ Empty22/1/2009, 03:54

این هم یک عکس از مهندس حسین امانت

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ 20071023151704azadi-amanat
بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل
https://kbirb.4umer.com
Admin
Admin
Admin


تعداد پستها : 1496
تاريخ التسجيل : 2008-11-18

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ Empty
پستعنوان: رد: طراح برج آزادي تهران که بود ؟   طراح برج آزادي تهران که بود ؟ Empty22/1/2009, 03:54

تاريخچه برج آزادی

در ۱۳۴۵ طرح يک نماد معرف ايران بين معماران ايرانی به مسابقه گذاشته شد و در نهايت طرح مهندس حسين امانت، بيست و شش ساله و فارغ التحصيل دانشگاه تهران برنده و برای ساخت انتخاب شد.

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ Sh-sk1
عمليات بنا در يازدهم آبان ۱۳۴۸ آغاز شد و پس از بيست و هشت ماه کار، در بيست و چهارم دی ماه ۱۳۵۰ با نام برج شهياد به بهره برداری رسيد.

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ 02

ميدان بزرگ و بيضی شکل آزادی با اقطار ۵۰۰ و ۴۵۰ متر و وسعت ۵۰۰۰۰ متر مربع در تقاطع مهمترين معبر و مدخل غربی شهر تهران قرار گرفته است .

فضای سبز آن پوشيده از بهترين گونه های گياهی ، توسط ۴ تپه سرسبز و باغ گونه وسعت يافته است . پيش بينی آبنمايی ممتد و پلکانی در داخل و اطراف ميدان و پيش بينی حوضی بزرگ در ضلع غربی برج و درختکاری در بلندی های اطراف همگی با الهام از باغ سازی ايرانی و نقش آب و آب نما در آن طراحی شده است . چمن کاری ميدان آزادی و راه های اطراف آن، در نگاه از بالا شبيه سقف درونی مسجد شيخ لطف الله اصفهان است و طرح حوض های ميدان هم برگرفته از حوض های باغ فين کاشان است.

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ 23
سطح ميدان توسط گذرگاهی زيرزمينی که در ضلع شرقی برج پيش بينی شده است به معابر اطراف راه می يابد . اين فضا با الهام از معماری سنتی و با توجه به شکستگی های ديواره و سقف ، هندسه و طاق بازارهای ايرانی را تداعی می نمايد .

در نمای اين برج حدود ۲۵۰۰۰ قطعه سنگ با نزديک به ۱۵۰۰۰ شکل متفاوت با سطوح پيچيده و قوس دار به کار رفته ، سنگ ها به کمک الگوهای مخصوص از قطعاتی بزرگ که گاهی طول آنها به ۶ متر می رسيد ، تراشيده شده و تا ۴۰ سانتی متر ضخامت دارند و از آنها به عنوان قالب داعمی بتن استفاده شده است .

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ 13
استخوان بندی اصلی از بتن مسلح است و سنگ های سفيد معدن جوشقان اصفهان آن را می پوشاند . کارهی اصلی سنگ از استخراج تا نصب به عهده سنگ کاران با ذوق کشورمان بوده است .

درب های ورودی اصلی از انواع سنگ گرانيت همدان « سنگ خارا » ساخته شده و حدود هفت تن وزن دارد ، و همچنين سنگ های کف و آب نماها و ... از کردستان استخراج شده که نشان دهنده غنای معادن ايران می باشد .

پايه های اصلی بنا مستطيل پايه به ابعاد ۴۲× ۶۲ متر استوار شده اند و با هندسه ای بديع به ترتيبی پيچ می خورند که استواری قوس طاق اصلی را در محور اصلی بر پايه ها ممکن می سازند .

نمای ضلع شرقی و غربی طاق بزرگی است با الهام از طاق کسری و منحنی قوس طاق های ساسانی که معماری ايران باستان را تداعی می کند .

بر فراز قوس ساسانی ، قوس شکسته محراب گونه ای که سطح آن با طرح « پر طاووسی و کاشی کاری معرق » شکل گرفته تعبيه شده که با هندسه مخصوص ، به طاق باستانی منتهی می گردد ، که اين طرح و نمای ضلع شمالی و جنوبی ياد آور معماری دوران اسلامی نيز می باشد .

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ 12

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ 07
پيشانی بنا معرف برج های قديم ايران با سر برجی های دوران سلجوقی و غزنوی و برج و باروهای بناهای ايرانی است ، و در چهار سوی نمای برج شيارهای آبی معرق که به طرز عمودی قرار گرفته ، کشيدگی قامت و زيبايی آن را دو چندان نموده است .

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ 05
برج دارای سه طبقه است ؛ طبقه اول در ارتفاع ۲۳ متر و طبقه دوم در ۳۳ متر واقع شده که چگونگی معماری داخل برج ، فضا سازی و طرح هایی زيبا از ديواره ها و سقف با سبک های معماری سنتی و مدرن را به تماشا می گذارند و در مواقعی از فضای طبقات به عنوان نمايشگاه استفاده می گردد .

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ 04
در طبقه سوم که به بام برج منتهی می گردد ، شيار و دريچه هايی با طرح لانه زنبوری برای نظاره بازديد کنندگان از دورنمای شهر تهران پيش بينی گرديده . وجود گنبدی با کاشی کاری معرق که خود معرف ذوق و هنر کاشی کاران ايرانی نيز است ، از ديگر ويژگی های آن می باشد .

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ 03
اين بنای سه طبقه چهار آسانسور و دو راه پله و ۲۸۶ پلکان دارد. در محوطه زيرين آزادی چندين سالن نمايش، نگارخانه، کتابخانه، موزه و ... قرار دارد.

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ 19
ارتفاع از سطح ميدان ۴۵ متر ، طول بنا ۶۳ متر ، عرض بنا ۴۲ متر و ارتفاع قوس اصلی ۲۱ متر می باشد .

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ 18
در قسمت تشريفات اين بنا ، نگارگری نقوش تاريخی به صورت برجسته بر روی ديواره های آن صورت گرفته است که اين نوع تصوير نگاری با بتن سفيد در اين سالن و در ديواره های طبقه دوم برج برای اولين بار در کشور اجرا شد .


بعضی از ديواره های بتنی بنا بصورت نمادين با کلنگ خراشيده شده بودند ( معماران عزيز خوب می دانند که خراشيدن سطح بتن برای اينکه سطح تماس بتن با چيزی که قرار است بر روی آن نصب شود ، افزايش يابد ، روشی معمول است .)

طراح برج آزادي تهران که بود ؟ 15
بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل
https://kbirb.4umer.com
 
طراح برج آزادي تهران که بود ؟
بازگشت به بالاي صفحه 
صفحه 1 از 1
 مواضيع مماثلة
-
» ت ه ر ا ن چگونه تهران شد؟

صلاحيات هذا المنتدى:شما نمي توانيد در اين بخش به موضوعها پاسخ دهيد
انجمن فرزندان ایران بزرگ :: دانستنیها :: دانستنیهای ایران-
پرش به: